Η Βιβλιοθήκη του Πολυτεχνείου Κρήτης συμμετέχει στο πρόγραμμα οριζόντιας και κάθετης δράσης των Ελληνικών Βιβλιοθηκών, η οποία υπάγεται στο Β΄Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης. Διαχειρίζεται το πρόγραμμα με τίτλο: ΕΠΕΑΕΚ : ¨Ανάπτυξη Κεντρικής Βιβλιοθήκης του Πολυτεχνείου Κρήτης¨ το οποίο χρηματοδοτείται στο μεγαλύτερο ποσοστό από την Ευρωπαϊκή Κοινότητα και έχει συμβάλλει σημαντικά στην ανάπτυξή της τόσο σε επίπεδο υλιοτεχνικής υποδομής όσο και σε επίπεδο υπηρεσιών.
Οι στόχοι του εν λόγω προγράμματος που υλοποιήθηκαν σε μέγιστο βαθμό ήταν :
1. Περίοδος 1/8/1998-15/8/1998 : Εκπαίδευση 4 βιβλιοθηκονόμων στην Ολλανδία (University of Tilburg) summer course με θέμα "Ψηφιακές Βιβλιοθήκες"
2. Περίοδος 10/6/2000-30/6/2000 : Εκπαίδευση του υπέυθυνου συστήματος διαχείρισης συστημάτων της Βιβλιοθήκης στο Watford της Μεγάλης Βρετανίας σε σεμινάριο με θέμα "Τεχνολογία ΑΤΜ και δίκτυα υψηλών ταχυτήτων. Εφαρμογή τους σε συστήματα βιβλιοθηκών."
Η Βιβλιοθήκη του Πολυτεχνείου Κρήτης συμμετέχει και διαχειρίζεται το πρόγραμμα του Γ΄Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης με τίτλο ΕΠΕΑΕΚ : ¨Ανάπτυξη / Αναβάθμιση Υπηρεσιών και Εμπλουτισμός της Κεντρικής Βιβλιοθήκης του Πολυτεχνείου Κρήτης¨, το οπόιο υπάγεται στο πλαίσιο της Ενέργειας 2.1.3.: "Ενίσχυση και Εμπλουτισμός Βιβλιοθηκών" για τις Ακαδημαϊκές Βιβλιοθήκες. Η περίοδος υλοποίησης του προγράμματος ξεκινά τον Ιούλιο του 2000 και διαρκεί έως τον Δεκέμβριο του 2006. Η χρηματοδότηση γίνεται στο μεγαλύτερο ποσοστό (75%) από την Ευρωπαϊκή Ένωση και οι κύριοι στόχοι του είναι:
Τους παραπάνω στόχους θα συνοδευσουν μια σειρά δράσεις χρηματοδοτούμενες από το Ίδρυμα, για την περαιτέρω ενίσχυση του ρόλου και των υπηρειών της Βιβλιοθήκης με κυρίαρχες:
Η Βιβλιοθήκη και Κέντρο Πληροφόρησης του Πολυτεχνείου Κρήτης συμμετέχει στην διαχείριση και στην υλοποίηση της πράξης «Β2-Υπηρεσίες Ψηφιακής Βιβλιοθήκης Ανοικτής πρόσβασης Πολυτεχνείου Κρήτης» του Άξονα Προτεραιότητας «02-ΤΠΕ και βελτίωση της ποιότητας ζωής» του Ε.Π. Ψηφιακή Σύγκλιση. Η περίοδος υλοποίησης του προγράμματος ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2011 και αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί έως το 2013. Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής ανάπτυξης και οι κύριοι στόχοι του είναι:
1. Η ανάπτυξη Ιδρυματικού Αποθετηρίου/Ψηφιακής Βιβλιοθήκης Ανοιχτής Πρόσβασης στο Πολυτεχνείο Κρήτης. Με τον όρο «Ιδρυματικό Αποθετήριο» εννοούμε τον ψηφιακό χώρο στον οποίο συγκεντρώνεται, οργανώνεται και διατίθεται στο ευρύ κοινό η πνευματική παραγωγή ενός Ιδρύματος, όπως άρθρα περιοδικών που δημοσιεύονται από μέλη του Ιδρύματος, βιβλιογραφικές αναφορές των βιβλίων που συγγράφουν μέλη του Ιδρύματος, πρακτικά συνεδρίων, διπλωματικές, μεταπτυχιακές και διδακτορικές εργασίες. Η υλοποίηση λοιπόν ενός Ιδρυματικού Αποθετηρίου στο Πολυτεχνείο Κρήτης, το οποίο θα συμπεριλάβει όλη την πνευματική του παραγωγή, θα βοηθήσει τόσο στην προβολή του έργου του όσο και στην βελτίωση του εκπαιδευτικού και ερευνητικού του έργου μιας και θα υπάρχει συγκεντρωμένη και συνεχώς ανανεώσιμη η πνευματική του παραγωγή, η οποία θα μπορεί να προσπελαστεί από κάθε ενδιαφερόμενο σεβόμενοι πάντα τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
2. Στην ανάπτυξη καινοτόμων υπηρεσιών για την υποστήριξη της λειτουργίας, την αξιοποίηση και τον εμπλουτισμό του Ιδρυματικού Αποθετηρίου.
3. Στην ανάπτυξη ενός ολοκληρωμένου συστήματος τεχνολογίας RFID με σκοπό την αυτοεξυπηρέτηση του χρήστη (Check In – Check Out υλικού) της Βι.Κε.Π και την ταυτόχρονη δυνατότητα οικονομικών συναλλαγών.
4. Στη συμμετοχή της Βιβλιοθήκης του Ιδρύματος στη δημιουργία Κεντρικής Υποδομής για την παροχή Ολοκληρωμένου Περιβάλλοντος Βιβλιοθήκης ως Υπηρεσία (ILSaS).
5. Στην προβολή του ερευνητικού έργου μέσω ενός Πληροφοριακού Συστήματος Ερευνητικής Προβολής Δραστηριότητας (CRIS), το οποίο θα υλοποιηθεί μέσω ανάλογου υποέργου της οριζόντιας δράσης Β2.